Zasaditev mejic
Foto: Jelka Zidarič Trstenjak
Zasaditev mejic
Foto: Dominik Bombek
Zasaditev mejic
Foto: Dominik Bombek
Zasaditev mejic
Foto: Dominik Bombek

Zasaditev mejic

Zasaditev mejic poteka v Občini Središče ob Dravi, Občini Starše in v Naravnem rezervatu Ormoške lagune

V novembru 2021 smo v sklopu projekta zaDravo na območju Občine Središče ob Dravi, Občine Starše in v Naravnem rezervatu Ormoške lagune pričeli z zasaditvijo mejic. Mejice so ozki pasovi lesne vegetacije, v najširšem smislu vse linijske strukture grmovja ali dreves, ki jih pri tleh obrašča bolj ali manj bogat sloj zelišč. Mejice so bile nekoč nepogrešljivi del kmetijske krajine Dravskega in Ptujskega polja. V ekstenzivnem kmetijstvu so imele mejice pomembno vlogo kot protivetrna zaščita, saj so preprečevale odnašanje plodne zemlje s polj, drevesa v mejici so zaradi transpiracije (izhlapevanja vode iz listov) imela vlogo uravnavanja vlage v zemlji, mejice pa so tudi s senčenjem ščitile kulturne rastline pred celodnevno pripeko in kot slednje – ljudje so si z redčenjem mejic priskrbeli drva za ogrevanje čez zimo.

Poleg koristi za ljudi mejice prispevajo k biotski pestrosti kmetijske krajine in so ključen habitat za številne vrste organizmov. Pticam nudijo primerno mesto za gnezdenje, kritje pred plenilci, semena in plodovi pa so tudi bogat vir hrane. Za rjavega srakoperja L. collurio predstavljajo v projektu zaDravo zasajene nove površine mejic povečan prehranjevalni in gnezditveni habitat, ki bo prav gotovo pozitivno vplival na ohranjenost te vrste ptice.

V kmetijski krajini so zaradi intenzivnega kmetovanja izginili številni cvetoči travniki in z njimi se je zmanjšalo tudi število opraševalcev. Cvetovi novo zasajenih mejic bodo v spomladanskih dneh ponujali opraševalcem pelod in sladki nektar, ter tako vsaj malo prispevali k izboljšanju stanja opraševalcev v kmetijski krajini.

Medijem se zahvaljujemo za objave:

https://maribor24.si/slovenija...

← Nazaj

Barve

Pisava

Ostalo